Skötselråd – Allmänna råd för ditt golv

Vi rekommenderar dig att nyttja sparsamt med vatten vid rengöring av trägolv. Vrid ordentligt ur moppen innan ni börjar rengöra golvet (moppa ej första 14 dagarna).

Du skall utifrån vår rekommendation inte nyttja diskmedel, vax eller allmänna rengöringsmedel med tanke på att det kan orsaka ett matt utseende av trägolvet.

Om vi har rekommenderat ett specifikt rengöringsmedel bör du använda enbart detta. Använd ljummet vatten. Du skall alltid direkt torka upp eventuellt överflödig vätska. Stora mängder vätska kan skapa missfärgningar/fuktskador och få golvet att svälla.

Täck inte över med mattor, heltäckande möbler eller papp mm under de första 14 dagarna vid en ny ytbehandling för att minimera risken att nyansskillnader uppstår. Likaså när det gäller att moppa, golvet behöver torka/härda under dessa 14 dagar.

Nyttja alltid möbeltassar på samtliga möbler eller andra saker som står direkt på golvytan för att minimera risken att skada golvet.

Om ni har husdjur bör ni klippa klorna på dem för att minimera repor på golvytan.

Sand, grus eller annat smuts som samlats på golvet kan förstöra golvytan. Effekten blir som sandpapper, dvs sliter och nöter ned golvytan som resulterar i en matt yta samt kan orsaka synliga repor. Att ofta/regelbundet rengöra golvet genom att dammsuga/sopa är att föredra.

Att ha en dörrmatta som samlar sand och smuts är att föredra. Vår rekommendation är att ni nyttjar täckande mattor där golvytan nyttjas frekvent, exempelvis vid dörr­öppningar eller i slutet av trappor. För att bland annat släppa igenom luft rekommenderar vi att ni inte nyttjar mattor som har gummerade undersidor för att minimera risken för nyansskillnader.

Tänk på att heltäckande möbler och mattor etc som direkt är på golvet under längre tid kan skapa ojämn nyans på golvytan. Solljus kan påverka golvets nyans, dvs exponerat golv kan med tiden få en annan nyans än om man ex har mattor på golvet som inte får ljusexponering. Likaså blir normalt vardagligt slitage annorlunda på dessa golvytor då de är dolda.

Använd alltid sunt förnuft för att inte riskera att få missfärgningar, repor eller andra skador på ditt golv. Om det uppstår frågor kan ni alltid kontakta oss, vi återkommer därefter till er med svar på er fundering.